Deprese a produktivita - americká studie

Aktuální studie ukazují, že zaměstnanec trpící depresemi ztrácí v průměru osm hodin produktivity týdně a celoročně tak nemůže vykonávat požadované aktivity až po dobu pěti týdnů. Odborníci přitom upozorňují na skutečnost, že takto postižení zaměstnanci z velké části nedostávají patřičnou zdravotní péči. V USA je například dostatečně léčen jen jeden z pěti postižených.

Americké zaměstnavatele stojí deprese jejich zaměstnanců přibližně 31 miliard dolarů ročně. Ozývají se proto hlasy, které si žádají pro zdravotní péči o psychické choroby zaměstnanců stejný rozsah, jaký již existuje v případě fyzických. Řada zaměstnanců trpících depresemi se například léčí jen u praktických lékařů, kteří nejsou schopni jim zcela pomoci.

Deprese představují veřejný problém, který se negativně podepisuje nejen na produktivitě práce. Jen v minulém roce spáchalo kvůli depresím sebevraždu téměř 30 tisíc amerických občanů. V současné době se na adekvátní úrovni léčí s depresemi jen 21 % lidí. To je podle odborníků alarmující. V případě cukrovky či vysokého krevního tlaku by to bylo nepřijatelné, a tudíž by to tak mělo být i u deprese.

**Datum vydání:** VI/2003
Zdroj: HR-next - portál pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR-next