Desatero proti stresu

Práce může být stresující prostředí, ať si již vyděláváte v kanceláři, v továrně nebo například ve škole. Určitý objem stresu je přínosný. Motivuje nás a posiluje. Příliš mnoho stresu ale škodí. Vede nás k iracionálnímu jednání a doslova nás zabíjí. Naštěstí existují způsoby, jak stres uvolňovat. Článek připomíná základní pravidla lepšího zacházení se stresem.

- Zdokonalte časové plánování a organizační dovednosti. Nejprve si udělejte seznam úkolů a rovnou si nedávejte ty nereálné. Důležité je také naučit se říkat ne a požádat o pomoc, budete-li ji potřebovat.

- Relaxujte a dýchejte zhluboka. Lidské tělo si nemůže zachovat stejnou úroveň energie bez dostatečného přísunu kyslíku. Kdykoli se tedy cítíte přetížení, dýchejte nosem.

- Udělejte si více přestávek. K uvolnění pomohou i pětiminutové přestávky. Vstaňte od stolu a jděte se projít alespoň po budově. Více pohybu obecně pomáhá odbourávat stres lépe.

- Usmívejte se. Smích, jak známo, výrazně snižuje stres. Možná budete překvapeni, jak příjemní budou lidé kolem vás, když vy budete příjemní na ně.

- Naučte se lépe naslouchat. Aktivně naslouchejte, abyste lépe chápali argumenty druhých a nestavěli se hned do obranné pozice. Buďte asertivní a stůjte si za svými názory, ale nebuďte nepoddajní.

- Upravte si pracovní prostředí. Podle svých potřeb si nastavte osvětlení, teplotu, hladinu hluku a další parametry kanceláře.

- Nezatěžujte se zbytečnostmi. Připusťte si, že některé věci nestojí za vaše starosti, protože není ve vašich silách je změnit. Neztrácejte čas stresováním nad takovými věcmi.

- Více spěte. Kromě snížení stresu dokáže spánek dodat i energii a umožní lepší soustředění.

- Najděte si mentora nebo přítele. Promluvit si s někým znamená velkou příležitost ulevit si od stresu.

- Travte čas s optimistickými lidmi. Negativní lidí vás stáhnou na svoji negativní úroveň. Vybírejte si proto okolo sebe raději lidi s pozitivními postoji.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management