Deset tipů pro menší stres na pracovišti

Každá práce může být stresující, ať už pracujete v kanceláři, továrně nebo ve škole. Určitý objem stresu je přínosný, motivuje a posiluje. Přílišný stres však škodí a doslova člověka zabíjí. Naštěstí existují jisté kroky, které pomáhají stres snižovat.

- Naučte se lépe plánovat čas a organizovat svou činnost. Sestavujte si seznamy úkolů, naučte se říkat „ne“ a v případě potřeby požádat o pomoc. Nevytyčujte se nereálné cíle.

- Odpočívejte a dýchejte zhluboka. Přílišné vypětí pomůže snížit dýchání nosem. Lidské tělo si nedokáže udržet stejnou energii bez kyslíku, který chybí při pouhém dýchání ústy.

- Udělejte si více přestávek. I pětiminutová přestávka může pomoci. Vstaňte na chvíli od stolu a projděte se. Cvičení v jakékoli formě výrazně pomáhá snižovat stres.

- Uvolněte se. Více se usmívejte a smějte. Smích odbourává stres. Možná vás překvapí, kolik milých lidí okolo sebe uvidíte, když se začnete chovat příjemně.

- Lépe naslouchejte. Než propadnete nervozitě, že s vámi okolí nesouhlasí, snažte se aktivně naslouchat a hledat oblasti, v nichž se shodnete. Buďte asertivní a stůjte si za tím. Neznamená to ale být neústupný.

- Upravte si své prostředí. Proveďte veškeré potřebné úpravy světla, teploty, hladiny hluku a dalších kontrolovatelných faktorů na své pracovišti.

- Nezabývejte se malichernostmi. Uvědomte si, že existují věci, které nemůžete změnit. Nemá proto smysl stresovat se jimi.

- Více spěte. Kromě snížení stresu tím dosáhnete i vyšší hladiny energie a budete se lépe koncentrovat na svou činnost.

- Najděte si mentora. Vyhledejte mentora nebo přítele, s nímž budete moci mluvit a lépe se tak zbavíte stresu.

- Travte více času s optimistickými lidmi. Negativní lidé odčerpávají energii. Snažte se pracovat s lidmi, kteří mají pozitivní postoje.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management