Druckerovo desatero úspěšné kariéry

Přestože Peter Drucker je celým světem vnímán jako manažerský guru, v jeho díle nalezneme i duchovní poselství, kterým se můžeme inspirovat na cestě za vlastním úspěchem a hledáním smyslu života v kariéře.

- Zjistěte, kdo vlastně jste. Drucker upozorňuje na to, že nikdo nemůže změnit cestu ke svému úspěchu, pokud o sobě napřed nebude něco vědět.
- Rozhlížejte se do větších dálek. Na začátku kariéry nikdo příliš neplánuje, až s postupem času hledí do většího časového horizontu a vidí svou cestu jasněji.
- Nalezněte své existenční jádro. Nejúspěšnější jsou podle Druckera lidé, kteří mají silnou víru.
- Berte život jako koncovou hru. Jediný smysluplný životní cíl je udělat z běžného života významný.
- Plánování nefunguje. Člověk musí být podle Druckera flexibilní a připravený využívat příležitostí, které se mu naskytnou.
- Znejte své hodnoty. Měli bychom vykonávat jen takovou práci, kterou budeme respektovat.
- Určete si, co pro vás znamenají dobré konce. Zvažte, jak chcete, aby si vás ostatní zapamatovali.
- Uvědomte si rozdíl mezi sklízením a sázením. Některé roky mohou působit úspěšněji z hlediska produktivity, ale ve skutečnosti se jedná o sázení, po které může přijít neméně úspěšné sklízení.
- Dobré úmysly nestačí. Určete konkrétní výsledky, kterých chcete dosáhnout.
- Uvědomte si nebezpečí plynoucí z rozhodnutí dále se nevzdělávat a nerůst. Může se stát, že rychle ztratíte nadšení ze své činnosti.

-kk-
Zdroj: CareerNetwork - portál mezinárodní neziskové organizace profesionálů pracujících s dospělými na změně jejich kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerNetwork