Epilepsie na pracovišti - praktický průvodce

Ilustrační snímek

Epilepsií trpí na celém světě více než 50 milionů lidí, což z ní dělá nejrozšířenější neurologické onemocnění. Počet nemocných navíc stále stoupá. Klidně se tedy může stát, že lidé s touto diagnózou budou žádat o zaměstnání právě ve vaší společnosti nebo pro vás již pracují. Co by zaměstnavatelé, potažmo jejich odborníci na HR měli vědět o této nemoci?

Praktické odpovědi na tuto otázku přináší průvodce s názvem Epilepsy and Occupational Health, který vydala organizace Epilepsy Scotland. Je to první průvodce tohoto druhu, který vznikl ve Velké Británii. Popisuje příčiny nemoci a best practices v tom, jak pomáhat zaměstnancům, kteří jí trpí. Pomineme-li odkazy na britskou legislativu, která se nás sice netýká, ale může nám zároveň jít velkým příkladem, průvodce obsahuje užitečné tipy i pro české zaměstnavatele – například návod, jak vyhodnotit rizika, popis různých druhů první pomoci a způsoby zvyšování povědomí ostatních zaměstnanců o této nemoci.

Důležité je vědět, že existují různé druhy epilepsie. Zatímco některé záchvaty trvají pouze několik vteřin, jiné mohou trvat dlouhé minuty. 70 % lidí, kteří berou léky proti epilepsií závažnými záchvaty netrpí. Ve Velké Británii přibývá kolem 80 diagnóz epilepsie každý den a počet starších lidí s touto diagnózou má v následujících dvou dekádách stoupnout o 50 %. Vzhledem k tomu, jak stoupá věk odchodu do důchodu, je třeba počítat s tím, že epileptiků bude na pracovištích stále více.

Průvodce si můžete stáhnout zde

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today