Finanční pobídky pomáhají s hubnutím

Zaměstnanci, kteří dostávají finanční příspěvky za hubnutí, shazují více kil než ostatní. Ukázala to studie výzkumného institutu RTI International ve spolupráci s University of North Carolina. Výzkumu se zúčastnilo více než 200 lidí, kteří se snažili hubnout bez strukturovaného programu pro snižování váhy.

Výzkumníci rozdělili účastníky náhodně do třech skupin. První dostávala 7 dolarů za procentní úbytek váhy, druhá dostávala 14 dolarů a třetí zůstala bez finanční odměny. Za tři měsíce zhubli členové třetí skupiny asi o dvě libry (přibližně 2,5 kg), ti, kteří dostávali 7 dolarů o tři libry (přibližně 6,6 kg) a ti, kteří dostávali 14 dolarů o 5 liber (přibližně 11 kg).

Finanční odměny za hubnutí jsou podle ředitele RTI a vedoucího výzkumu Erica Finkelsteina atraktivní strategií pro zaměstnavatele, protože nevyžadují žádné vstupní náklady a budou vypláceny pouze v případě, že zaměstnanec uspěje. Pro zaměstnance je podle něho výhodnější větší pružnost, než omezené množství možností, které většinou nabízí programy organizované zaměstnavateli.

Studie vyšla v zářijovém vydání odborného časopisu Journal of Occupational and Environmental Medicine.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com