Francie zrušila zákon o sexuálním obtěžování v práci

Ilustrační snímek

Dosavadní definice sexuálního obtěžování na pracovišti byla příliš vágní, a zákon tak nepostihoval skutečné pachatele. Tak zní důvod, proč Francie na konci minulého týdne zrušila zákon o sexuálním obtěžování na pracovištích. Oběti sexuálního obtěžování, které tímto ztratily zákonnou ochranu, se mají dočkat nové úpravy až za několik měsíců. Informoval o tom server France 24.

Ženské organizace se zrušením zákona nesouhlasí a považují za nepřijatelné, že dnes není možné sexuální násilníky na pracovištích potrestat. Argumenty z druhé strany říkají, že nový zákon dá soudcům jasnější formulace a umožní odsouzení více pachatelů. Skutečností nicméně zůstává fakt, že případy sexuálního obtěžování, v nichž dosud nebylo rozhodnuto, zůstanou bez rozsudku. V médiích se okamžitě znovu nastartovala diskuse o kauze obvinění bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna právě ze sexuálního obtěžování.

Nový prezident Francois Hollande přislíbil, že bude prosazovat přijetí nového zákona o sexuálním obtěžování, jak nejrychleji to bude možné. To však může trvat dlouhé měsíce.

Zákon o sexuálním obtěžování na pracovištích platil ve Francii od roku 1992 a v roce 2002 byl novelizován ve snaze zpřesnit definici sexuálního obtěžování. Pachatele tohoto trestného činu definoval jako někoho, kdo zneužívá své autority k získání sexuálních laskavostí. Odsouzený mohl být potrestán až jedním rokem vězení nebo pokutou 15 tisíc eur. Proti rozhodnutím ústavního soudu, který rozhodl o zrušení tohoto zákona, se nelze odvolat.

-kk-

Zdroj: FRANCE 24 - web francouzské mezinárodní zpravodajské televize
Zobrazit přehled článků ze zdroje FRANCE 24