Hledání rovnováhy

Pokud jste jako většina lidí, pracujete v dnešní překotné době tvrději a déle, než v předchozích letech. Rovnováha mezi prací a soukromím se proto hledá stále obtížněji, nikdy však nebyla tak důležitá. Článek přináší několik rad, jak si rovnováhu udržet.

- Měli byste mít svou práci rádi. V práci strávíme více než třetinu života. Nedává to teda smysl, abychom si to užili? I vysoce náročná práce je méně stresující, pokud vás baví. Budete tak spokojenější a pocítíte osobní naplnění.

- Udělejte si čas na rodinu a přátele. Ať už jste jakkoli pracovně vytížení, kontakt s blízkými lidmi je velice důležitý. Dává vám možnost duševního uvolnění, zejména pokud tito lidé nepracují ve stejném odvětví. Důležité je také udělat si pravidelně čas na komunikaci s partnerem.

- Najděte si koníčka. Vlastní zábava pomáhá krátkodobě zapomenout na práci. Kromě snížení stresu pomáhají koníčky i k načerpání nové energie a zachování objektivního pohledu na svět. Odpočinutá smysl je navíc kreativnější a otevřenější novým věcem.

- Rozvrhujte si čas jen pro sebe. Každý potřebuje chvíli času jen pro sebe. V takové chvíli si můžete číst, sledovat film nebo si zdřímnout. Neměli byste se kvůli tomu cítit špatně. Tento čas by samozřejmě neměl být rozvrhován tak, aby omezoval ostatní lidi ve vašem okolí nebo byl příliš dlouhý. Pokud strávíte celý týden na pracovní cestě, není vůči vaší rodině vhodné vymezit si čas jen pro sebe na celý víkend.

- Berte si dovolenou. Je velmi důležité dát si přestávku od hektické práce. Pokud si dovolenou nevybíráte, negativně to ovlivňuje vaši schopnost pracovat na maximum. Ideální je vzít si týden dovolené nejméně třikrát ročně.

- Odpojte se. Dnešní technologie velmi znesnadňují úplné odpojení od práce. Běžně se probíráme pracovními e-maily o víkendech i dovolených. Pokud si však chcete skutečně odpočinout a dosáhnout ve svém životě rovnováhy, měli byste se ve volném čase zcela odpojit.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How