Jak bojovat proti únavě?

Říká se, že jsme jen tak staří, jak se cítíme. Co když se ale cítíme staří, unavení a vyčerpaní? Zejména po dosažení středního věku je únava běžnou záležitostí, přesto však existují způsoby, jak se únavy poměrně snadno zbavit a „omládnout“. Nejprve je třeba vyloučit zdravotní problémy. Únava může být důsledkem nemoci nebo užívání některých léků. Cítíte-li dlouhodobou únavu, začněte návštěvou lékaře.

Hýbejte se a spěte

Člověk, který je unavený, zřídka nadšeně přistupuje ke cvičení. Právě fyzická aktivita však prokazatelně zvyšuje hladinu energie a přispívá k celkově vyšší kvalitě života. K posílení energie, ale i sebedůvěry, může dle aktuálních výzkumů výrazně přispět například jóga.

Správně jezte a pijte

Pijte dostatek vody. Dehydratace vyčerpává i při jednoduché práci, navíc oslabuje pozornost a soustředění. Podobně je tomu také s nedostatkem spánku. Držte se proto svých tělesných hodin. Jezte hodně ryb, které obsahují důležité omega 3 kyseliny. Trpíte-li nadváhou, snažte se zhubnout. Jezte častější a menší porce vyváženě stravy.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health