Jak odvést dobrou práci a jít domů včas

Pro workoholismus je typická neschopnost určit, zda jsme pro ten či onen den udělali dostatek práce.

Podle britského autora Ferguse O’Connella leží síla k redukci dlouhé pracovní doby v rámci každého z nás. Jeho kniha How To Do a Great Job and Go Home on Time (Jak odvést dobrou práci a jít domů včas) potěšila a oslovila autora tohoto článku. Jediné co jej mrzí je, že nebyla napsána dříve.

Je napsána až humorným stylem a určitě osloví celou řadu čtenářů. Velice příjemným způsobem udrží pozornost čtenáře, a donutí jej tak vstřebat velice zásadní informace k tématu.

Každopádně „redukční ventil“ proti workoholismu by měl být zaktivován v každém z nás. Nemá smysl čekat, až se změní firemní kultura, nebo až nás vedení vyzve. Pokud chceme žít, je třeba přijmout za své některé triky a techniky, o kterých se lze dočíst v O’Connellově knize.

Některá z jeho doporučení apelují na správné praktiky time managementu. Každopádně moudrost obsažená v jeho stylu jde mnohem dál.

Celé kapitoly jsou věnovány tomu, jak se vypořádat s pocitem viny a vyhledáním vnitřního souhlasu – obojí viníci, kvůli kterým pracujeme do úmoru, abychom se zalíbili kolegům.

Jednoduché rady jsou k dispozici těm, kteří se potřebují naučit říkat „ne“ (nebo se naučit alespoň přesunout k „možná“ pro ty méně sebejisté). Najdeme zde spoustu rad, jak odmítat nerozumné pracovní požadavky a zároveň si udržet popularitu u kolegů, vedoucích i klientů.

- av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management