Jak předejít právním sporům se zaměstnanci

Povědomí o právních aspektech přijímacího procesu je důležité, ale základní znalosti celého pracovního práva jsou nutností. Následující klíčové body mějte na mysli vždy, když jednáte se stávajícím nebo potenciálním zaměstnancem. Do určité míry jsou právní nároky uchazečů, zaměstnanců a bývalých zaměstnanců nezbytnou součástí byznysu. A pokud tyto nároky zanedbáte, hrozí vám právní problémy nebo dokonce devastace podniku.
- Vzdělejte se v oblasti základů pracovního práva – i když se složité pracovní právo může rychle měnit, na základní úrovni je srozumitelné i laikovi. Zdrojů těchto informací je velmi mnoho, například internetové stránky Ministerstva práce a sociálních věcí, právních firem, vydavatelství, různých personalistických organizací atd., a samozřejmě knihy nebo různé vzdělávací kurzy.
- Vědět, co nevíte – musíte znát své hranice a vědět, kdy situace vyžaduje odbornou radu a pomoc. Pro tyto případy je dobré mít důvěryhodného rádce.
- Stanovte férové a otevřené cesty pro stížnosti, starosti a návrhy zaměstnanců – právním sporům nejlépe předejdete tak, že budete stížnosti zaměstnanců znát dříve, než přerostou v problém.
- Buďte důslední, avšak flexibilní – nedůsledné zacházení leží v jádru mnoha případů diskriminace. Ovšem zase nemůžete zacházet se všemi stejně, když jsou mezi nimi významné rozdíly. Pro rozhodování potřebujete všechna potřebná data.
- Obecně rozvážně používejte pokrokové disciplinární principy – nejrizikovějším rozhodnutím je propuštění. Řízení tohoto rizika je stejně důležité. Propuštění by měly předcházet určité disciplinární kroky, jako varování, písemné varování a dočasné vyloučení.
- Uvažujte, jak by vaše praktiky vypadaly před porotou a soudcem – jakékoli své rozhodnutí s negativním dopadem na zaměstnance zkuste vysvětlit kolegům.
- Vždy uvažujte o celkovém obraze – dodržení zákona je důležitý cíl, ale někdy nedostačující. V rukou šikovného právníka se může zákonné jevit jako nezákonné.

-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com