Jak předejít vyhoření

Řada lidí zažívá v určité fázi svého života vyhoření. Máte-li pocit, že i vy se blížíte tomuto stavu, neměli byste to přehlížet. Člověk, který je unavený, vyhoří rychleji. Začněte tím, že si zajistíte dostatek spánku, zdravou stravu a pravidelný pohyb. Naučte se také plánovat čas, kdy nebudete dělat nic. Všichni potřebujeme chvíle pro relaxaci a obnovení sil.

Snažte se obnovit kontakt s věcmi a činnostmi, které vás naplňují. Hledejte nové způsoby řešení rutinních úkolů, které vás vyčerpávají. Určujte si reálná očekávání ve smyslu toho, co můžete a nemůžete zvládnout. Učte se jasně komunikovat. Od konfliktů neutíkejte, řešte je.

Plánujte čas, učte se z chyb a nebraňte se emocím

Pracujte na tom, abyste se naučili lépe organizovat svůj čas. Dodržujte pracovní dobu a vytyčujte si každodenní priority. Přestaňte obviňovat sebe i druhé z věcí, které se nepovedly. Poučte se z chyb pro příště. Učte se vytyčovat hranice svého volného času a říkat „ne“.

Dalším důležitým krokem proti vyhoření je zvládání emocí. Nebraňte se negativním emocím ani je neduste v sobě. Přiznejte si své pocity a hledejte příčiny, abyste se jich mohli zbavit. Smějte se a užívejte si každého dne. V případě, že potřebujete pomoc, nebojte se o ni požádat.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How