Jak předejít vyhoření

Syndrom vyhoření vzniká v důsledku celkového vyčerpání organismu. Projevuje se velkou únavou a potřebou spánku po nadměrné dlouhodobé zátěži. Lidé si často myslí, že se jej zbaví tím, že zvolní své pracovní tempo. Pouhé omezení aktivity však nestačí. Článek přináší osm rad, které sestavil americký magazín Forbes.

- Naučte se vysadit. Ideální je věnovat se pravidelně nějakému koníčku, což vám pomůže psychicky odpočinout a získat novou energii. Jste-li ve stresu, najděte si místo mimo rušivé elementy, jako je televize, telefon nebo internet.

- Pozor na polotovary. Stravujte se kvalitně. Jídla z fast foodů představují velké porce, ale prázdné kalorie, které vám seberou energii a navíc se po nich tloustne. Polotovary, alkohol a kofein proto nahraďte zeleninou, celozrnným pečivem a ovocem. Takový jídelníček vám dodá potřebnou energii.

- Dýchejte čerstvý vzduch. Hluboké nádechy a výdechy vám pomohou vyčistit mysl a osvěžit tělo. Zhluboka se nadechněte a protáhněte nádech až na šest sekund. Stejným způsobem i vydechujte. Soustřeďte se na pohyb břicha.

- Snídejte v tichu. Alespoň snídani byste měli sníst v úplném tichu, kdy vás nebude nic rozptylovat. Soustředění pouze na jídlo pomáhá k lepšímu zažívání i psychice.

- Delegujte úkoly podřízeným. Když se naučíte důvěřovat svým podřízeným a přesunout na ně část svých úkolů, ušetříte si energii.

- Nesportujte extrémně. Manažer je zvyklý podávat maximální výkony. Neměl by si však myslet, že se nejlépe odreaguje při extrémních sportovních výkonech. Odpočinout si lze jen u sportu přiměřené intenzity.

- Poťte se. Choďte běhat, cvičit nebo do sauny. Pot odvádí z těla toxiny a budete se cítit lépe fyzicky i psychicky.

- Provádějte uvolňovací cvičení. Když se budete v práci cítit unavení, natáhněte nohy na židli v pravém úhlu před sebou tak, aby nárty a holeně svíraly pravý úhel. Protáhněte paty a pět minut kružte v obou směrech. Dojde tak k rozproudění krve a celkovému uvolnění.

-kk-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz