Jak přežít rodinné svátky

Užíváte o Vánocích léky na žaludek? Nemusí to být jen kvůli jídlu, ale i kvůli stresu z rodinných setkání. Pokuste se letos zůstat ve větším klidu. Článek popisuje několik tipů, jak prožít o Vánocích harmonický čas s rodinou.

- Buďte realističtí. Nemyslete si, že všechno musí být naprosto perfektní. Připravte se na to, že lidé mají tendenci jít druhým na nervy a připomínat nepříjemné věci, které se mohly stát již dávno. Vy nervózně reagovat nemusíte.

- Předcházejte konfliktům. Plánujte předem a snažte se s druhými jednat v co největším klidu. Zároveň se pokuste požádat o totéž ostatní.

- Spolupracujte. Požádejte příbuzné, aby vám pomohli s jídlem. Domluvte se, co kdo přinese.

- Určete si, co znamená přijít včas. Každý si pod tím může představovat něco jiného, proto byste měli jasně říci, jak to vidíte vy. Pokud vy sami jdete pozdě, zatelefonujte hostitelům.

- Nerozdávejte dárky, které jste sami dostali. Dotkli byste se tak obdarovaných, když by se jim dárek zdál příliš neosobní nebo jej dokonce poznali z minulého roku. Nemusíte kupovat nic drahého, abyste udělali radost.

- Vyhněte se nepříjemným překvapením. Mezi rodinná dilemata o svátcích patří například pozvání rozvedených rodičů nebo jiných příbuzných, kteří spolu nevycházejí. Zvažte, kdy bude nejvhodnější pozvat všechny dohromady a kdy naopak uspořádat raději více oddělených setkání.

- Buďte všestranní. Pokud vaši příbuzní pocházejí z různých etnik nebo vyznávají různá náboženství, zahrňte do setkání různé tradice, aby se každý cítil vítán.

-kk-
Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health