Jak se vyrovnat se smrtí kolegy

Kolegové jsou často jako rodina. Trávíme s nimi většinu denní doby, utváříme si blízká pouta, důvěru a přátelství. Není proto překvapením, že vyrovnání s úmrtím kolegy může být obtížné, zejména jste-li si blízcí a jeho smrt je náhlá nebo tragická. I když však kolega zemře v důsledku dlouhodobé nemoci, může to pracoviště velmi negativně poznamenat.

To, jak se člověk vyrovnává se smrtí, je velmi individuální. Někteří mohou mít jen krátkodobé problémy se soustředěním na práci. Jiným však může dělat problém vrátit se k původní pracovní výkonnosti dlouhodobě a jejich chyby začnou poškozovat firmu. Ve výrobní sféře navíc hrozí více bezpečnostních rizik. V extrémních případech může úmrtí kolegy vést až k trvalému podráždění, které vede člověka k tomu, vytvářet si kromě stresujícího zaměstnání nové problémy i v soukromém životě.

Smrt kolegy může mít také fyzické dopady. Dlouhodobý smutek může poškodit stravovací návyky a spánek, což ubírá energii potřebnou k práci i soukromému životu. Zejména pro lidi, kteří již trpí artritidou, vysokým tlakem nebo jinými chronickými zdravotními problémy, to může mít vážné následky. Dlouhodobý smutek navíc často vede k depresi, s níž také souvisí řada fyzických obtíží.

Pokud se zaměstnanec příliš snaží rychle vyrovnat se smrtí kolegy, může dojít až k vyhoření, se kterým jdou ruku v ruce kardiovaskulární a neurologické problémy. Někdo se dokonce může stát závislým na alkoholu nebo lécích. Co tedy můžeme dělat?

V první řadě je třeba vědět, že smutek je přirozený proces, který vyžaduje čas. Jestliže máte problém s tím, vyrovnat se se smrtí kolegy, zvažte vyhledání odborné pomoci. Obecně se řiďte následujícími doporučeními.

- Sdílejte své pocity. I ostatní kolegové mohou prožívat podobné pocity. Vzájemná podpora může pomoci vám všem lépe se s odchodem kolegy vyrovnat.

- Využijte asistenčních programů. Pokud vás zaměstnavatel nabízí asistenční programy, nebojte se jich využít. Zkušení odborníci vám nastíní, jak byste se měli chovat nebo komunikovat s pozůstalými.

- Plánujte dopředu. Pokud jste manažeři, spolupracujte s odborníky na lidské zdroje, abyste věděli, jak se chovat. Naučte se správně sdílet informace, řešit osobní problémy, umožňovat účast na pohřbu, znovu rozdělovat pracovní prostory a vybavení apod.

-kk-

Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association