Jak si polepší pracující důchodce

O důchod si může požádat každý občan, který dovrší důchodového věku a má potřebný počet let pojištění. Není to však povinnost a člověk může pracovat dál. Neuplatnění žádosti o důchod je pouze záležitostí každého jednotlivce.

Za každých 90 dní, které odpracuje každý občan po dosažení důchodového věku, se mu jeho důchod zvyšuje o 1,5 %. Do těchto 90 kalendářních dní se však nepočítají dny, kdy pobírá nemocenské dávky a jiné tzv. náhradní doby.

Pokud se člověk rozhodne jít do důchodu, ale onemocní, je lepší uplatnit žádost až po ukončení nemoci. Nejde současně pobírat důchod i nemocenské dávky.

Jestliže však žádost o důchod uplatnil 3 měsíce dopředu, jak to povoluje zákon, a v těchto třech měsících onemocní, musí organizace, která vyplácí nemocenské dávky, tuto skutečnost nahlásit na Českou správu sociálního zabezpečení.

Aby se měsíční penze výrazně zvýšila, a to alespoň o 20 %, musí důchodce pracovat přes důchodový věk přibližně 3,5 roku. Což už je skutečně hodně.

Z tohoto důvodu je výhodnější vzít si klasický starobní důchod a současně dál pracovat a pobírat současně důchod i mzdu, než pracovat na procenta. Ze zákona však musí zaměstnavatel uzavřít smlouvu na dobu určitou, a to maximálně na jeden rok. Za této podmínky lze mít k důchodu neomezený příjem.

-hp-
Zdroj: Měšec.cz - český server o osobních financích
Zobrazit přehled článků ze zdroje Měšec.cz