Jak si udržet duševní zdraví v negativním prostředí

Žijeme v době, kdy řada lidí přišla o práci a další se snaží zuby nehty udržet to, co mají. Co ale když máte pocit, že se v práci zblázníte? Chodit každý den do zaměstnání a vyrovnávat se s všudypřítomnou negativitou může být velmi náročné a stresující. Co tedy můžete dělat, abyste si zachovali duševní zdraví, když všichni okolo ztrácejí hlavu?

- Nenechte se zatáhnout do negativity. To, že lidé kolem vás jsou vystresovaní a naštvaní, ještě neznamená, že se musíte také zapojit. Postěžovat si s ostatními je lákavé, ale neefektivní. Namísto reakce vyčkejte a zhodnoťte situaci.

- Dopřejte si přestávku. Negativní prostředí vysiluje. Snažte se proto spojit s těmi, kteří negativitě nepodléhají. Nezapomínejte také na pravidelné přestávky. I krátké vytržení z negativního prostředí může velmi pomoci.

- Držte se mimo kancelářskou politiku. Máte na výběr, zda se zapojíte do pomluv a nečestného jednání. Jakmile se však stanete součástí uvažování ve smyslu „my proti nim“, jen velmi těžko se dostanete zpět. Nejlepší je proto nezapojovat se a soustředit se na práci.

- Zvažte odchod. Je-li atmosféra na vašem pracovišti neúnosná, může být na čase uvažovat o odchodu do jiného oddělení nebo k jinému zaměstnavateli.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder