Jak si zvýšit emoční inteligenci

Emoční inteligence znamená souhrn emočních dovedností, které nám pomáhají dosáhnout toho, co chceme, cítit se spokojeně a být v souladu s lidmi kolem nás i sami se sebou. Stále častěji se o ní hovoří jako o faktoru ovlivňujícím míru naší úspěšnosti v životě. Článek shrnuje deset rad, jak si zvýšit EQ.

- Uvědomte si, že veškeré emoce jsou v pořádku. Emoce představují jakýsi vnitřní naváděcí systém. Lidé, kteří své emoce neignorují, jsou šťastnější a úspěšnější. Pochopit to vám mohou pomoci knihy, webové stránky, přátelé, mentoři, kouči či terapeuti.

- Vnímejte, co vám emoce naznačují. Příjemné pocity vám ukazují, kam směřovat a nepříjemné naopak, čemu se vyhnout. Ptejte se proto sami sebe, co vám emoce říkají, když jste rozzlobení, když máte strach apod. Věřte svým pocitům a najdete svůj směr mnohem lépe než pomocí ostatních naučených dovedností.

- Pochopte myšlenky, které se skrývají za emocemi. Každá emoce je řízena určitými myšlenkami a názory, které jsme si utvořili na sebe, ostatní lidi a svět kolem nás. Pokud svým emocím nerozumíme, je třeba hlouběji se zamyslet a hledat tyto skryté souvislosti. Někdy bude potřeba pomoci ze strany přítele či odborníka.

- Pojmenujte své emoce a hledejte jejich místo ve vašem těle. Rozvíjejte povědomí sami o sobě. Učte se pojmenovávat to, co cítíte a vnímejte, kde to cítíte fyzicky, abyste dokázali své pocity popsat. Existuje velmi mnoho pocitů a velmi mnoho pojmenování. Začněte proto s kategorizací svých pocitů do jedné ze šesti základních skupin – štěstí, hněv, strach, smutek, odpor a překvapení.

- Nevynášejte soudy nad svými emocemi a nad sebou. Často neznáme své emoce, protože nám jejich odhalování není příjemné. Proto je také odsuzujeme a ukrýváme se před nimi, což ale není správné. Někomu k tomu slouží alkohol, jinému drogy, sex, nakupování nebo fanatické chování. Pamatujte, že negativní odsouzení sebe sama je destruktivní, demoralizující a vyprazdňující. Zabraňuje nám poznat pravdu, cítit se dobře a rozvíjet vlastní potenciál.

- Mějte soucit sami se sebou. Uvědomte si, že vaše emoce mají určitý smysl. Není třeba chovat se sám k sobě krutě. Všichni se snažíme zacházet se svými psychologickými zdroji co nejlépe. Spíše než se kritizovat byste se měli pokusit využívat své emoce k tomu, abyste byli silnější a lepší.

- Dovolte si řídit své emoce. Emoce nemusíte jen potlačovat či odmítat. Dovolte si prožívat stres a řešit jej. Zároveň se učte kontrolovat své impulzivní chování.

- Plňte si své potřeby. Naučte se rozpoznávat, kdy vaše emoce reagují na únavu, nedostatek spánku, hlad, denní dobu nebo například samotu. Lépe se pak dokážete vyrovnat s každodenními problémy, když budete znát jejich příčiny. Dbejte na dostatek pohybu, kvalitní a dostatečný spánek, správnou stravu a nežijte v neustálém spěchu.

- Vyjadřujte své pocity. Můžete mluvit s lidmi nebo si své pocity zaznamenávat. Když se je nenaučíte vyjadřovat zdravě, vyjdou na povrch nevhodným způsobem, například v podobě bolesti, nemoci nebo útoků na druhé lidi. Držte se přímé a otevřené komunikace s respektem k ostatním.

- Jednejte na základě svých emocí, nepřemítejte. Pokud o svých emocích příliš přemítáte, nedokážete se s nimi vyrovnat. Měli byste proto jednat na základě toho, co vám vaše emoce říkají a přemítání samo zmizí. Věřte svým emočním procesům.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com