Japonci směřují k delší dovolené

Japonská vláda podniká kroky k tomu, aby zbavila svou zemi nálepky národa workholiků. Ministerstvo zdraví, práce a sociálních věcí přichází s návrhem zákona, který by měl přimět zaměstnavatele k podpoře dovolených u svých zaměstnanců. Dosud si japonští zaměstnanci pod tlakem velkého objemu práce a požadavků nadřízených nevybírali v průměru ani polovinu své placené dovolené, která má rozsah 18 dní.

Vláda se po dlouhou dobu snažila podporovat zaměstnance ve výběru dovolené proto, aby trávili více času odpočinkovými aktivitami a pomohli tak k rozvoji ekonomiky. Dnes se kromě toho snaží o větší rovnováhu mezi pracovními a osobními životy zaměstnanců také z toho důvodu, aby pomohla zvýšit klesající porodnost.

V posledním roce zaznamenalo Japonsko první snížení počtu nově narozených dětí od roku 1945. Začalo si tak uvědomovat možné dlouhodobé dopady poklesu porodnosti. Jako druhá největší světová ekonomika by mohlo mít velké problémy s nedostatkem pracovních sil na podporu rostoucího počtu důchodců.

Vláda by se dále měla věnovat změnám pracovní doby. Typická japonská hierarchie firemní kultury dosud zaměstnancům téměř neumožňuje žádat více volna, než mají jejich nadřízení, kteří tráví v kancelářích většinu svého času. Návrh nového zákona, který by měl do parlamentu přijít příští rok, by měl zaměstnancům umožnit čerpání dovolené navíc na základě předčasových hodin, což doposud možné nebylo.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues