Je vyřizování e-mailů na mobilu prací přesčas?

Ilustrační snímek

Mohou zaměstnanci, od nichž se očekává, že budou i po skončení pracovní doby odpovídat na pracovní e-maily prostřednictvím smartphonů, považovat tuto svou činnost za práci přesčas, a tudíž za ni požadovat finanční náhradu? Tato otázka začíná být velmi aktuální ve všech částech světa.

Například v Brazílii začal minulý měsíc platit zákon, který vyřizování pracovních e-mailů mimo pracovní dobu kvalifikuje jako přesčas. Klade totiž rovnítko mezi e-maily určené zaměstnancům a pracovní příkazy sdělené zaměstnancům osobně. Zaměstnanci pak mají nárok žádat o příplatky za práci přesčas.

Případy soudních sporů o vyplacení přesčasů strávených vyřizováním korespondence na chytrých telefonech přibývá také ve Spojených státech. Několik případů již bylo zaznamenáno mezi policisty, od nichž se vyžaduje 24hodinová pohotovost na telefonu. Ti se pak o přesčasy soudí se svými zaměstnavateli – městy.

Vzhledem k rychlosti rozšiřování smartphonů po světe se dá očekávat, že další právní úpravy přesčasové práce pomocí mobilních zařízení na sebe nenechají dlouho čekat.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek