Jíst se musí (umět)

Odborníci na výživu varují, že bychom neměli jíst a současně se věnovat jiným činnostem. Stále běžnější konzumace snídaně v autě, oběda v práci u počítače a večeře při sledování televize vede k velmi negativním zdravotním důsledkům. Zrychlující se tempo života, se kterým uvedený způsob stravování souvisí, způsobuje převážně obezitu.

Člověk by měl i v dnešní době umět zasednout u jídla a prohlédnout si, co vlastně jí. Jestliže totiž jíme rychle a ještě u toho děláme jiné věci, ztrácíme kromě přehledu o konzumovaných potravinách přehled i o jejich množství. Můžeme mít před sebou výborně připravené jídlo v odpovídajícím množstvím, stejně však nebudeme po jeho zkonzumování spokojeni, protože nestačíme zaregistrovat důležité smyslové aspekty, jako je vůně, složení či chuť.

Doporučuje se vyčlenit si alespoň jednou denně čas na jídlo bez stresu. Zaměstnaní lidé mohou například posvačit v parku na lavičce, kde nejsou žádné počítače ani telefony. Když si pak k obědu objednají jídlo nebo ohřívají včerejší, měli by jíst na pevném stole, kde nebude rušit nic jiného. Při svátcích nebo rodinných oslavách je tento správný způsob stravování běžný, důležité je však dodržovat jej také v každodenním životě. V současné době tráví lidé svůj čas spíše prací, dojížděním a nutnými pochůzkami, než aby žili zdravý život.

-kk-

**Datum vydání:** IX/2004
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association