Jste ve stresu? Zkuste zpěv

Vystresovaní bankéři v Londýně mají novou možnost, jak se odreagovat. Profesionální zpěvačka Karin Hochapfelová totiž ve finančnické čtvrti Canary Wharf vede protistresové hodiny založené na józe, tzv. Alexanderově technice držení těla a dechových cvičeních, které používají zpěváci pro rozcvičení před vystoupením. Lidé ve finančním sektoru jsou podle ní enormně vyčerpaní, protože mají strach, aby dobře zvládali svou práci ve stále rostoucí konkurenci. Fyzické i psychické procesy spojené se zpěvem jim mají pomoci uvolnit tlak a dopřát si relaxaci celého těla.

Lekce začíná dechovými cvičeními. Účastníci si při nich představují svá těla jako roury, skrz které proudí vzduch. Pak následuje například hra s míči, kdy si vždy dvojice hází jedním míčem a ten, kdo má právě míč v ruce, musí zazpívat větu z nějaké písně. „Je to jako melodický rozhovor, který může být velice zábavný a člověk při něm zapomíná na ostatní věci,“ vysvětluje Hochapfelová.

Na protistresový trénink ve finančním sektoru se zaměřuje i koučka Gabriella Goddardová, která právě pracuje se zaměstnanci americké investiční banky Lehman Brothers. Pro vytížené lidi je podle jejího názoru dnes stále těžší udržovat život v rovnováze. Její lekce proto kromě cvičení zahrnují i nácvik nových pohledů na pracovní prostředí. „Poprosím například o pět minut naprostého ticha a nechám své klienty jen koukat z okna. Pomáhá jim to uklidnit se a obnovit rovnováhu,“ popisuje Goddardová.

Zaměstnavatelé si dnes lépe uvědomují následky stresu z hlediska zdravotního, ale i právního. Například ve Velké Británii je při velkém stresu možné žalovat zaměstnavatele za překračování pravidel bezpečnosti práce. V USA začíná být běžné nabízet zaměstnancům přímo na pracovišti masáže či cvičení jógy, a to nejen proto, aby se zbavili stresu, ale také proto, aby neodešli ke konkurenci. Stále více firem také přikračuje k méně tradičním technikám boje se stresem.

Hochapfelová i Goddardová se shodují na tom, že větší zájem na boji se stresem mají ženy. Na rozdíl od mužů chtějí své životy řídit lépe. Muži se protistresových lekcí také účastní, ženy však převládají.

-kk-

Zdroj: Yahoo Health - Vše o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Yahoo Health