Jste ve stresu? Žvýkejte

Žvýkání žvýkačky pomáhá proti úzkosti, zlepšuje ostražitost a snižuje stres. Ukázal to alespoň výzkum, který provedl profesor behaviorálních a mozkových věd Andrew Scholey z australské Swinburne University v Melbourne.

Jeho výzkumu se zúčastnilo 40 lidí v průměrném věku 22 let, kteří byli testováni metodou DISS (simulace stresorů definované intenzity), což je multitaskingová platforma spolehlivě navozující stres.

- Snížení úzkosti. Při žvýkání žvýkačky vykazovali účastníci výzkumu nižší úroveň úzkosti o 17 procent při nízkém stresovém zatížení a o 10 procent při průměrném stresu.

- Zvýšení ostražitosti. Při žvýkání žvýkačky vykazovali účastníci výzkumu vyšší úroveň ostražitosti o 19 procent při nízkém stresovém zatížení a o 8 procent při průměrném stresu.

- Snížení stresu. Při žvýkání žvýkačky vykazovali účastníci výzkumu nižší úroveň stresu o 16 procent při nízkém stresovém zatížení a o 12 procent při průměrném stresu.

- Zlepšení výkonnosti. Při žvýkání žvýkačky vykazovali účastníci výzkumu vyšší úroveň výkonnosti o 109 procent při nízkém stresovém zatížení a o 67 procent při průměrném stresu.

-kk-
Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central