Jste vyhořelí?

Téměř každý pracující zná nepříjemný pocit z blížícího se konce víkendu či naopak nadšení z pátečního odpoledne. Pro většinu z nás je to momentální záležitost vyvolaná stresem nebo únavou. Existují však lidé, které tyto pocity neopouštějí dlouhodobě. Pak dochází k vyhoření.

Jak poznáme, že nám hrozí vyhoření? Prvním varovným signálem je ztráta zájmu o profesionální vztahy. Dále je to klesající úroveň kvality odváděné práce a ztráta zaměření na cíle. Odhalení těchto symptomů je důležitým prvním krokem, následně je však třeba přijít se změnami.

- Změňte svou rutinu. Zamyslete se, jakou odpovědnost byste chtěli převzít a požádejte o ni.

- Odhalte svou motivaci. Cíle fungují. Buďte specifičtí a vymezte si termíny. Vaše cíle by měly být vždy určitou výzvou a neváhejte se o ně podělit s ostatními.

- Připravte si plán. Vytvořte si seznam dovedností, které potřebujete získat, lidí, s nimiž potřebujete navázat kontakt, finančních záležitostí, které je třeba řešit a dalších kroků, které vás zajímají a můžete je zapojit do své práce.

Nemáte-li potřebné zdroje ke zlepšení svých dovedností nebo vám nikdy nevyhovovala práce, kterou děláte, nebojte se kariérní změny.

-kk-

Zdroj: CareerPath.com - americký server zaměřený na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerPath.com