Jste vyhořelí? Odpojte se

Jste vyčerpaní, možná vyhořelí, a myslíte si, že by vám pomohla jen delší dovolená. To je také pravda. Důležitější než délka dovolené je však to, o jakou dovolenou půjde. Ve svém výzkumu to dokládá psycholog Dov Eden z Fakulty managementu při univerzitě v Tel Avivu. Klíčem k úspěšné dovolené je zcela odložit práci a po celou dobu volna se k ní nevracet.

„Používání mobilního telefonu a kontrolování e-mailů u bazénu není dovolená,“ vysvětluje Eden. „Lidé, kteří toto dělají, jsou připoutáni k elektronickým okovům, což se podle mého názoru jen velmi málo liší od vězení.“

Profesor Eden studoval vliv dovolené na zbavování se chronického stresu ze zaměstnání po deset let. Dospěl k jasnému závěru, že moderní komunikační zařízení stojí v cestě skutečnému obnovení vyčerpaných psychických sil.

Manažerům radí, aby trvali na tom, ať jejich zaměstnanci o dovolené nechají mobilní telefon v práci a nepřipojují se k e-mailu. Nejvýhodnější je podle něho odcházet na kratší dovolenou vícekrát ročně než na jednu delší.

-kk-
Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily