Máte svůj hněv pod kontrolou?

Hněv patří mezi nejčastější emoce, které nás přepadají při řešení obtížných situací či jednání se složitými lidmi. Pro tyto případy se vyplatí znát několik jednoduchých zásad, jak s hněvem zacházet. První je zásada ozývat se jen ve chvíli, kdy je pro vás daná záležitost opravdu důležitá. Není třeba řešit každou nespravedlnost a každé roztrpčení, které zaznamenáme. Schopnost nechat věci být je známkou vyspělosti, pokud by vás však něco mělo dlouhodobě trápit, byla by chyba mlčet a cítit se stále hůře. Každopádně problémy neřešte pod aktuálním náporem hněvu.

Ujasněte si, o co jde

Dopřejte si dostatek času na přemýšlení o problému, který vás potkal, a vyjasnění své pozice. Nedávejte rány pod pás. Znamená to vyhnout se obviňování, dezinterpretaci, psychoanalýze, moralizování, zastrašování, poučování apod. K řešení emočně podbarvených záležitostí nepoužívejte e-mail. Mluvte za sebe: Já si myslím... Já se obávám... Já chci... Vyvarujte se však vágních požadavků, druhé straně jasně vysvětlete, co chcete. Neočekávejte, že bude číst vaše myšlenky.

Pochopte, že lidé jsou různí

Snažte se přijmout skutečnost, že lidé jsou rozdílní. Každý se na svět dívá jinak a není vždy možné zjistit, kdo „má pravdu“. Nikomu neříkejte, jak by se měl cítit nebo uvažovat. Přijměte to, že každý je sám odpovědný za své chování. Nezapojujte se do intelektuálních sporů, které nikam nevedou. Jestliže vás druhá strana neposlouchá nebo vám nedokáže porozumět, respektujte její postoj. Spory se snažte vždy řešit osobně bez prostředníků. Nečekejte, že ke změně dojde ihned po konfrontaci.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today