Mýty a pověry o stresu

Fenomén stresu obklopuje řada mýtů. Pokud poznáme, co je skutečně pravda, můžeme snáze porozumět našim problémům a bojovat proti nim. Pojďme se na tyto pověry o stresu podívat.

1. Stres je pro každého stejný – naprosto špatně. Na každého z nás působí odlišně, každý reagujeme jinak.

2. Stres je vždycky špatný - Podle tohoto tvrzení by musela absence stresu znamenat naprosté štěstí a zdraví. To však není pravda – situace je podobná struně na houslích – povolená nezní a příliš napjatá praskne. Stres může být škodlivý, ale jeho určitá míra je kořením života – podstatné je, jak jej dokážeme řídit.

3. Je všude, nemůžeme proti němu nic dělat – ne tak docela. Efektivní plánování, které zahrnuje vymezení priorit a přednostní řešení jednoduchých problémů, je cestou ke zvládání stresu.

4. Nejpopulárnější techniky jeho zvládání jsou ty nejlepší – neexistuje univerzální způsob, jak se zbavit stresu. Individuálně se odlišují situace i reakce.

5. Bez symptomů není stresu – ani toto není pravda. Tlumení příznaků pomocí léků může vést k tomu, že nevnímáme signály potřebné k redukci napětí.

6. Pozornost vyžadují jen závažné příznaky – tato pověra předpokládá, že rané symptomy, jimž jsou například bolest hlavy či překyselení žaludku, lze ignorovat. Tyto příznaky jsou však ve skutečnosti varovnými signály.

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central