Němci chtějí posílit ochranu osobních údajů

Německá vláda se po několika skandálech ve velkých firmách na svém území chystá zpřísnit zákon na ochranu osobních údajů tak, aby dle jejích slov lépe odpovídal internetovému věku. Poslancům předložila návrh zahrnující opatření, která mají například zamezit zaměstnavatelům, aby tajně natáčeli své zaměstnance nebo používali sociální sítě typu Facebook k prověřování uchazečů o zaměstnání. Podle ministra vnitra Thomase de Maiziére jsou soukromé sociální sítě soukromou záležitostí, nikoli bránou k informacím pro zaměstnavatele a náboráře.

Kritici chystaného zákona včetně skupiny právních expertů varují, že úprava dosavadního zákona, který zakazuje zacházení s osobními údaji bez souhlasu dotyčné osoby, by mohla přinést více škody než užitku. Poukazují především na velké množství navrhovaných výjimek, které by mohly výrazně znesnadnit posouzení, zda se zaměstnavatelé nového zákona na ochranu osobních údajů drží, nebo ne.

Zaměstnavatelé by pak mohli monitorovat a kontrolovat využívání telekomunikačních technologií pro účely odhalování účetních nesrovnalostí či korupce, obsah takové komunikace však zůstane právně chráněn. Budou také oprávněni monitorovat aktivitu zaměstnanců na internetu za účelem odhalení nelegálního obsahu, ale pouze náhodně. Co přesně znamená náhodně, však není vymezeno. Stejně tak není jasné, jak zákon v praxi zabrání personalistům, aby používali své osobní účty na sociálních sítích k prověřování potenciálních zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online