Nemocenskou budou za prvních 14 dní platit zaměstnavatelé

V prvních dvou týdnech nemoci budou nemocenskou namísto státu vyplácet zaměstnavatelé. Rozhodla o tom sněmovna, když přehlasovala prezidentské veto zákona o nemocenském pojištění. Norma začne platit od příštího roku.
Prezident Klaus svůj nesouhlas se zákonem odůvodnil kromě jiného tím, že na rozdíl od státu nemá zaměstnavatel žádné zákonem dané pravomoci adekvátní kontroly, zda je zaměstnanec opravdu nemocný.

„Zákon bude znamenat tvrdé až likvidační ohrožení především malých a středních firem. Zvýší administrativní zátěž pro podnikatele i stát. Způsobí potíže zdravotně postiženým, kteří chtějí pracovat, zhorší mezilidské vztahy ve firmách i na úřadech,“ prohlásila v rozpravě před hlasováním o zákonu poslankyně za ODS Alena Páralová.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je jiného názoru - oponoval tím, že když bude v současnosti zaměstnanec s průměrným platem 20 tisíc korun nemocný 45 dní za v roce, bude to zaměstnavatele stát 21 804 korun, kdežto při uplatňování nového zákona 18 754 korun. „Zákon je potřebný kvůli zneužívání nemocenských dávek a podnikatelům ušetří prostředky vynakládané na snížení nemocnosti,“ argumentoval Škromach.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro