Nemocí z povolání ubývá. Podle statistik

Podle Ústavu zdravotnických informací v Česku klesá počet případů nemocí z povolání. Ubylo hlavně infekčních a parazitárních onemocnění a chorob z azbestu a vibrací.

Absolutní počet hlášených onemocnění se meziročně snížil o 13 procent. Loni bylo evidováno 1122 nových pacientů s nemocí z povolání, celkem 1216 profesionálních onemocnění, z toho bylo 1150 nemocí a 66 ohrožení takovou chorobou.

Stejně jako v předchozích letech ale statistika neodpovídá realitě. Skoro milionu osob samostatně výdělečně činných zákon neukládá povinnost pojistit se proti nemoci z povolání nebo pracovnímu úrazu. Své případné problémy pak takto nechtějí označovat. Statistika nepodchycuje také lidi pracující načerno.

Například jako nemoc z povolání bylo hlášeno jen několik desítek zhoubných nádorů na pohrudnici, které vyvolává pouze azbest. Takto nemocných je však mnohonásobně více.

Nejvíce onemocnění z povolání bylo podle statistik způsobeno fyzikálními faktory. Čtvrtina nemocí z povolání byla vyvolána přetěžováním končetin.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny