Neřežte větev, na které sedíte

Čas od času se může stát, že podemelete sami sebe v práci svým chováním. Tato forma sebe-sabotáže vám nejen zabraňuje pracovat na plný výkon, ale také dává kolegům a zákazníkům příležitost snížit své mínění o vás jako člověku i profesionálovi. Pomocí sebeuvědomění, určení a cvičení můžete takové negativní chování minimalizovat. Zkuste tento třídílný postup:

*Pojmenujte své chování* – tři nejběžnější způsoby jsou:
- zabýváte se neustále jen tím negativním – co je špatné, nemožné, co se vám stalo zlého.
- spadli jste do pasti špatných pracovních návyků – odkládání, nedochvilnost, nedbalá komunikace nebo nedbalá práce.
- nasloucháte svým skřítkům – skřítci jsou omezující názory a předpoklady, které sabotují váš pokrok. Říkají, že nejste dost dobří, dost chytří atd.

*Nulová tolerance* – rozhodněte se, jaké chování na sobě chcete vylepšit, a již ho u sebe dále netolerujte. Některé lze překonat snadněji než jiné. Ale uvažujte, co vás takové chování může profesionálně stát.

*Podpora toho pozitivního* – třetím krokem je vytvoření struktur a systémů, které podpoří pozitivní chování a zabrání negativnímu. Například:
- Začněte si všímat, kdy se podkopáváte. Když zjistíte, že si právě stěžujete, nasloucháte skřítkům apod., přestaňte. Řekněte si, co děláte špatně, a napravte to.
- Vyhněte se prostředí, které podporuje chování, které chcete změnit.
- Vymyslete způsoby, jak podpořit své pozitivní návyky a odstranit ty špatné. Jestli například chodíte pozdě, rozvrhněte si čas do diáře.
- K umlčení vašich skřítků možná budete potřebovat pomoc terapeuta nebo kouče.

-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com