Notebook nesvědčí zdraví

Polovinu všech používaných počítačů tvoří notebooky. Většina z nás jako jejich hlavní klad vidí mobilitu. Ta je však vyvážena naším zdravím – bolí  krk, záda, ruce i oči.

Notebook byl totiž primárně navržen jako přenosné zařízení, které nesplňuje požadavky na zdravé a pohodlné sezení. Monitor by měl být správně ve výši očí, aby měl člověk rovný krk, klávesnice by se měla nacházet ve výši loktů, aby se nenamáhala paže a ramena. To však není možné, pokud jsou všechny části spojeny v jediný celek.

Notebook by neměl být hlavním počítačem, u kterého trávíte denně několik hodin. Pokud tomu přece jen tak je, měli byste si zařídit takový pracovní prostor, jako má běžný stolní počítač. Notebook lze podložit nejrůznějšími podložkami k tomuto účelu určenými.

Nejlepší je ale použít speciální stojany, do nichž se notebook umístí tak, aby byl monitor ve správné výšce. K počítači se připojí běžná klávesnice a myš, které si člověk může nastavit podle potřeby. Nejlepší je stojan kombinovat s takzvanou „dockovací stanicí“.

-hp-
Zdroj: Týden.cz - portál českého zpravodajského časopisu Týden
Zobrazit přehled článků ze zdroje Týden.cz