Pět tipů pro zdraví

Zde je několik praktických tipů od zkušených odborníků, jak udržet hladinu adrenalinu na správné úrovni:

- Pohled z okna. Lidé, kteří sedí blízko okna, si méně stěžují na problémy spojené se stresem, jako jsou například bolesti hlavy, zad nebo vyčerpání. Okna poskytují stimulaci, radost a informace. Pokud pracujete v uzavřené kóji, alespoň se pravidelně projděte v místech, kde okna jsou.

- Cvičte venku. Tak snížíte hladinu stresových hormonů v krvi a navodíte si pozitivnější náladu. Cvičení má mnohem větší přínos než jen tréninkový. Je ale prokázáno, že aktivita v uzavřených prostorách nemá tak pozitivní efekt jako cvičení v přírodě.

- Když cvičíte, je v pořádku zpomalit. Bez ohledu na to, jestli cvičíte na 80 nebo jen 40 %, přínos v oblasti stresu bude stejný za podmínky, že cvičíte alespoň 20 – 30 minut.

- Po cvičení relaxujte. Po aerobním programu si najděte místo, kde se můžete na chvíli natáhnout, zavřít oči, poslouchat hudbu a užívat si narkotický efekt vyplavených endorfinů.

- Změňte svůj postoj. Lidi stresuje, když se zdlouhavě zabývají problémem, namísto toho, aby prostě našli řešení. Trikem je zde hledat způsob, jak získat kontrolu. Tak lze hladinu stresu výrazně snížit. 

Pokud nemůžete z kanceláře, zkuste alespoň tato cvičení:

  1. Sevřete ruce v pěst na deset sekund a pomalu je otevřete. Opakujte pětkrát.
  2. Otáčejte hlavou ze strany na stranu. Opakujte pětkrát.
  3. Sevřete prsty u nohou na deset sekund a uvolněte. Opakujte pětkrát.
-av-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company