Pití v práci (téměř) odzvonilo

Odboráři největšího dánského pivovaru Carslberg bojují za zachování jednoho z nejdéle existujících benefitů ve svém odvětví – práva na pití v pracovní době. Nesouhlasí s tím, že vedení pivovaru tento staletý benefit zrušilo, aniž by o tom vyjednávalo. Zahájili protestní stávky.

Pití piva bylo v minulosti běžné v pivovarech po celém světě. Postupně však vzbuzovalo stále větší obavy v souvislosti s pracovními úrazy, ztrátami produktivity či řízením pod vlivem alkoholu. Carslberg patří mezi poslední pivovary, ve kterých toto právo přetrvávalo. Vedení Carlsbergu argumentuje čísly, která říkají, že 93 % dánských firem netoleruje žádný alkohol.

Největší světový výrobce piva Anheuser Busch-InBev se sídlem v Belgii již pití piva zaměstnancům neumožňuje od roku 2005. S příchodem zahraničních investorů a znepokojených pojišťovacích společností postupně od této praxe upustil. „Na suchu“ jsou i výrobci piva v Německu a Velké Británii. V USA bylo pití při práci běžné před prohibicí a zmizelo během třicátých let.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online