Pracovní stres a naše zdraví

Špatné pracovní podmínky mohou rychle zničit morálku zaměstnanců. To ale není všechno. Mohou vést i k poškození zdraví. Článek se zaměřuje na názory odborníků na negativní vztahy na pracovišti a jejich vliv na vznik stresu, tělesné reakce na chronický pracovní stres a možnosti, jak hledat úlevu.

U lidí pracujících na místě, které nepovažují za férové, vzrůstá podle odborníků stres a tím i riziko určitých onemocnění. „Pracoviště musí být pro zaměstnance smysluplné,“ vysvětluje například profesor Bruce Rabin z University of Pittsburgh. „Pokud má někdo pocit, že není respektován, postrádá smysl své práce a vystavuje se většímu riziku srdečních chorob.“

Výrazný vliv na vznik stresu na pracovišti mají také interpersonální vztahy. Odbornice na řízení stresu Len Tuzmanová říká: „Někteří lidé mají větší tendenci reagovat stresově. Mohou jim chybět dovednosti potřebné k řešení problémů nebo se potýkají s vysokou hladinou strachu a nejistoty.“

Jak vlastně stres ovlivňuje lidské zdraví? Když si lidský mozek uvědomí stresovou situaci, začne produkovat hormony, které zvýší koncentraci krve. Pak už nastávají individuální reakce – někoho postihne záchvat paniky, jiného bolest hlavy. I když se však vliv pracoviště na stres zaměstnanců projevuje na různých místech různě, odráží se ve společných zdravotních důsledcích. Způsobuje například vyšší tlak, zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a ztěžuje kontrolu diabetu.

Jak se chovat ve stresových situacích? Když například máte pocit, že vás druhá strana neposlouchá, zopakujte, co potřebujete. Dejte jasně najevo, že jste si asi nerozuměli. Váš kolega může být pod takovým tlakem, že nestačí vaše požadavky vnímat. Pokud jste v situaci, kdy naopak po vás chce šéf něco, co považujete za nesmyslné, snažte se objektivně popsat svou situaci. Řekněte mu například, kolik projektů máte již na stole, šéf si to nemusí uvědomovat.

I když vám pracovní stres nezpůsobuje vážné onemocnění, můžete být vyčerpaní nebo žít ve strachu. V takovém případě doporučuje psycholog Scott Meit aktivity jak pro oživení, tak pro utlumení. Jestliže potřebujete oživit, cvičte. Je to velmi důležité pro emocionální vyrovnanost a dodání chybějící energie. Pro uklidnění provádějte relaxace. Vybrat si můžete z tradičních svalových relaxací, přes tai-či až po meditaci.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health