Pracují Jihoevropané méně než ostatní?

Vystoupení německé kancléřky Angely Merkelové se v poslední době nesou v duchu obviňování Řeků, Španělů či Portugalců z lenosti, častého vybírání dovolených a předčasného odchodu do důchodu, v čemž vidí příčiny pádu ekonomik těchto států. Ve skutečnosti však Jihoevropané pracují více a déle než Němci, kteří jsou jim dáváni za vzor. Nedostatky tudíž bude třeba hledat jinde. Vyplývá to z analýzy statistik OECD a Eurostatu, kterou zveřejnil hlavní ekonom francouzské banky Natixis Patrick Artus. Informoval o tom server eubusiness.com.

Ukázalo se, že Němci pracují v průběhu svého pracovního života méně než Jihoevropané, a to z hlediska doby i intenzity své práce. Zatímco průměrný Němec pracuje 1390 hodin ročně, u průměrného Řeka je to 2119 hodin, průměrného Itala 1773 hodin, průměrného Portugalce 1719 hodin a průměrného Španěla 1654 hodin ročně.

Oficiálně mají Němci odcházet do důchodu v 65 letech, přičemž věk odchodu do důchodu se má brzy posunout na 67 let. Španělé a Portugalci však reálně pracují déle i v tomto směru. Do důchodu odcházejí v 62,6 a 62,3 letech. V Německu je to průměrně v 62,2 letech. Dříve než Němci odcházejí do důchodu pouze Italové (60,1 let) a Francouzi (60 let).

-kk-

Zdroj: EU Business - britský portál o Evropské Unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EU Business