Příspěvky na stěhování za prací Slovensku zatím příliš nepomáhají

Příspěvek na přestěhování za prací, který zavedlo Slovensko za účelem podpory mobility pracovní síly v období ekonomické krize, využilo v roce 2010 pouhých 47 nezaměstnaných. Úřady práce jim vyplatily 38 500 eur.

Jak informoval deník sme.sk, ministerstvo práce původně plánovalo, že příspěvek od letošního roku zruší. Nakonec jej však zachovalo s tím, že je třeba ulehčit podmínky, které musí žadatelé splnit, aby příspěvek získali. Jednou z nich je požadavek na změnu trvalého pobytu.

Příspěvek vyplácejí úřady práce jako náhradu části prokázaných výdajů na přestěhování uchazeče o zaměstnání z místa trvalého pobytu za účelem získání práce. Místo trvalého pobytu, do kterého se nezaměstnaný přestěhuje, musí být na území Slovenska a minimálně 50 kilometrů daleko od původního trvalého pobytu.

Výše příspěvku dosahuje maximálně 1327,76 eura. Výdaji na přestěhování se myslí prokázané výdaje na nájemné a první platby související s užíváním bytu. Podají-li žádost s příspěvek oba manželé, úřad práce jej může poskytnout pouze jednomu z nich. Příspěvek se poskytuje jednorázově jednou za dva roky.

-kk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk