Propuštěn za komentáře na Facebooku. Oprávněně

Případů soudních sporů vyvolaných zaměstnanci propuštěnými v souvislosti s jejich aktivitami na sociálních sítích přibývá a vítězi těchto sporů již zdaleka nejsou jen tito zaměstnanci. Příkladem může být nedávný proces Teggart v. TeleTech UK Limited ze Severního Irska.

Ilustrační snímek

Jednalo se o případ zaměstnance, který byl propuštěn za hrubý přestupek v podobě vulgárních urážek kolegyně na Facebooku. S bývalým zaměstnavatelem se pak soudil pro neoprávněné propuštění. Informoval o tom britský server HR Review.

Propuštěný Teggart pracoval v call centru TeleTech UK Limited v Belfastu jako pracovník péče o zákazníky. Ve volném čase, který trávil na Facebooku, pak z vlastního počítače na této sociální síti vulgárně komentoval svou kolegyni. Tyto komentáře si přečetli další kolegové, kteří byli jeho přáteli na Facebooku. Když se to dozvěděla dotyčná kolegyně, požádala přítelkyni svého vulgárního kolegy o odstranění těchto komentářů. Teggarta to však pouze popudilo k dalším vulgárním výpadům.

Po disciplinárním řízení na pracovišti následovalo propuštění Teggarta z důvodu závažného porušení firemní politiky důstojného chování (Dignity at Work Policy). Teggart se pak obrátil na pracovní soud (Employment Tribunal) s žádostí o prošetření neoprávněného propuštění, které však nebylo vyhověno.

Soud konstatoval, že šlo o obtěžování a vytváření ponižujícího pracovního prostředí, což firemní politika jasně zakazovala. Není přitom rozhodující, že propuštěný neadresoval urážky kolegyni přímo do očí. Argumentace svobodou slova a nutností respektovat soukromý život propuštěného nezabrala.

Podle odborníků na pracovní právo z britské společnosti Doyle Clayton, které citoval server HR Review, je třeba aby dnes zaměstnavatelé řešili podobné případy ve svých interních předpisech a ujistili se, že budou zahrnovat i nevhodné chování mimo pracoviště.

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview