První pomoc pro duševní zdraví ve společnosti KPMG

Poradenské společnosti KPMG se podařilo snížit míru absencí a stresu vedoucích pracovníků díky proaktivní strategii řízení psychických problémů, kterou zavedla v Austrálii. Klíčovou součástí strategie je síť vyškolených odborníků na „první pomoc“ v otázkách duševního zdraví, kteří jsou členy týmu HR. Jejich úkolem je asistovat manažerům a odhalovat první příznaky problémů s duševním zdravím dříve, než se negativně odrazí na výkonnosti.

Firma dále pořádá workshopy, na kterých se manažeři učí psychické odolnosti a mají možnost individuálních konzultací s kouči. Měření provedená v rámci workshopů a koučování ukázala výrazné zlepšení odolnosti a optimismu účastníků.

Programy na podporu duševního zdraví pomáhají propagovat vedoucí jednotlivých divizí. Jsou také nabízeny jako součást programu pro rozvoj sebe i druhých v rámci interní univerzity a doporučovány novým zaměstnancům v rámci procesu onboardingu.

Podle terapeutky a manažerky pro bezpečnost práce v KPMG Australia Danni Hockingové je součástí strategie také síť poskytovatelů psychologických služeb, kteří jsou k dispozici zaměstnancům i jejich rodinám.

„Teprve jsme se vydali na dlouhou cestu, ale už vidíme první výsledky,“ říká Hockingová a potvrzuje zvýšený zájem o služby svého týmu. Zároveň dodává, že je příliš brzy na to, aby její strategie podpory duševního zdraví přinesla výhody pro celou firmu. To má v plánu během následujících třech let.

-kk-

Zdroj: Human Resources Leader - přední australský server pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Resources Leader