První tři programy pro čerpání peněz z evropských fondů schváleny

V pátek 12. října schválila Evropská komise první tři programy na čerpání peněz z bruselských fondů pro Českou republiku na období 2007 – 2013. Na programy Vzdělání pro konkurenceschopnost, Praha adaptabilita a Lidské zdroje a zaměstnanost můžeme získat zhruba 106 miliard korun.

Schválené programy se týkají především peněz na školení, další vzdělávání lidí a podporu zaměstnanosti. Do konce roku se očekává schválení dalších sedmi regionálních programů, v nichž je kolem 130 miliard korun. Ty se budou týkat veřejné dopravy, cestovního ruchu, posílení zdravotnictví nebo přípravy menších průmyslových zón.

Česko zatím nepřišlo o žádné evropské peníze, i když už má za sebou několikaměsíční zpoždění u tří programů. Peníze na určitý rok lze totiž čerpat ještě po tři další roky. Bruselem letos určitě neprojde program pro vědu a výzkum bývalé ministryně školství Kuchtové a dva programy ministerstva pro místní rozvoj - Integrační operační program a Technická pomoc.

Realizovat se naopak již začaly projekty ministerstva dopravy, které se týkají především modernizace železničního koridoru a dalších tratí, elektrifikace železnice a modernizace silnic. Také ministerstvo průmyslu a obchodu vyzvalo k předkládání projektů v rámci programu Podnikání a inovace, který bude zahrnovat asi sto miliard korun a měl by být schválen do konce roku.

V programu Podnikání a inovace je k dispozici sto miliard korun. Firmy je mohou využít k zakládání a rozšiřování firmy, zavedení nové technologie, získání jiné firmy v konkurzu, k ochraně značky či k přípravě podnikatelské zóny.

-kk-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz