Rozboří Norsko skleněný strop?

Pojem skleněný strop označuje stále přetrvávající problém – neviditelnou bariéru bránící ženám postoupit v kariéře na pozice odpovídající jejich vzdělání a schopnostem. V podstatě se jedná o více či méně skryté formy diskriminace. Se stereotypy je třeba bojovat, například si uvědomit, že postup žen na vyšší místa neznamená automatický pád mužů

Norsko schválilo s platností od příštího léta zákon, který povinně nařizuje všem velkým soukromým společnostem, aby v jejich správních radách zasedlo 40 procent žen. Státní společnosti musely tuto podmínku splnit už dříve. Sankcí za nedodržení zákona bude připravení rady o pravomoc řídit společnost. Řada žen z Norska i zahraničí však s novým zákonem nesouhlasí. Tvrdí, že legislativní opatření problém skleněného stropu nevyřeší.

Firmy z jiných zemí by si jako v Norsku pravděpodobně stěžovaly, kdyby si někdo dovolil stanovit povinné množství žen v jejich řídících orgánech. Na druhou stranu se však může stát, že se firmy zahanbené tím, co se děje v Norsku, odhodlají k akci. Že by Norsko svým zákonem vytvořilo normu pro celý svět?

-kk-
Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC