Slovensko má nový zákoník práce

Ilustrační snímek

Na Slovensku začne od 1.1. 2013 platit nový zákoník práce. Podpisem novely to včera stvrdil prezident Ivan Gašparovič. Změny, které předložil sociálnědemokratický ministr práce Ján Richter a které nahrazují úpravu zákoníku ze září 2011, se budou týkat především práce na dohody, propouštění a přesčasů, ale také odborů.

Slováci pracující na dohody získají s novým zákoníkem práce větší práva, například nárok na minimální hodinovou mzdu, volno za účelem návštěvy lékaře nebo příplatky za přesčasy. Zaměstnavatelé pak za ně budou muset platit odvody, což se doposud týkalo pouze zaměstnanců.

Propuštění zaměstnanci získají zpět nárok na souběh výpovědní lhůty a odstupného. Zatímco nyní se museli rozhodnout, zda chtějí výpovědní lhůtu, odstupné nebo jejich kombinaci, od ledna mohou získat výpovědní lhůtu a odstupné souběžně. Podmínkou je, aby ve firmě pracovali alespoň dva roky. Propuštění zaměstnanci, kteří ve firmě odpracovali méně než dva roky, budou mít nárok jen na výpovědní lhůtu. Pokud budou propuštěni po 2 až 5 letech, dostanou dvouměsíční odstupné, po 10 až 20 letech tříměsíční odstupné a po více než 20 letech čtyřměsíční odstupné. Firmy budou mít povinnost vyplácet odstupné, i když se se zaměstnancem o propuštění dohodnou.

Pracovat na dobu určitou bude od ledna možné jen dva roky. Firmy budou moci uzavírat smlouvy na dobu určitou jen dvakrát za sebou. Dosavadní možnost uzavírat tyto smlouvy třikrát za sebou byla zrušena. Zrušena pak byla také možnost prodlužovat zkušební dobu. Vyplácení přesčasů a případě, kdy se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodne na náhradním volnu, bylo zkráceno z dosavadního roku na čtyři měsíce.

Odboráři získají díky novému zákoníku práce zpět pracovní volno s náhradou mzdy. Navíc již nebudou muset prokazovat, že jejich členem je alespoň 30 procent zaměstnanců firmy. Budu mít silnější slovo při okamžitých výpovědích.

Bližší popis jednotlivých změn najdete v tomto článku na serveru SME.sk.

-kk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk