Snižujte stres nejen pomocí kurzů smíchu

Každý by chtěl mít rád svou práci, práce však většinou nebývá zábava. Článek proto shrnuje deset doporučení, jak snižovat stres na pracovišti, zejména v obtížných časech.

- Krátké přestávky. Vyzvěte zaměstnance, aby si ráno a dopoledne udělali pětiminutovou přestávku, kdy si protáhnou nohy při krátké procházce a rozproudí svůj krevní oběh.

- Dobře se starejte o své tělo. Jděte zaměstnancům příkladem ve zdravém chování a nabízejte informace, jak se lépe stravovat, dostatečně spát, pravidelně cvičit a snižovat příjem kofeinu. Alkohol, kofein nebo cigarety totiž zvyšují stres.

- Pořádejte semináře o řízení stresu. Nabídněte objektivní pohled na problémy v rámci skupinových nebo individuálních setkání. Umožněte všem, aby vyjádřili své negativní i pozitivní názory.

- Zaveďte meditace, jógu a dechová cvičení. Není třeba platit kurzy východních metod relaxace. Můžete pořádat vlastní cvičení s pomocí nadšených zaměstnanců. Dechová cvičení pomáhají uvolnit a cítit větší pohodu.

- Zaveďte ergonomická opatření. Proveďte všechna možná zlepšení v oblasti světla, teploty, míry hluku a dalších faktorů pracovního prostředí, které můžete kontrolovat. Ujistěte se, že zaměstnanci vědí, jak pracovat se zařízeními, která potřebují.

- Nabídněte mentorování. Mentoři mohou velmi efektivně pomoci snižovat stres níže postavených zaměstnanců. Nejen, že jim poradí s kariérou, ale poskytnou i psychickou podporu na základě vlastních zkušeností se stresujícími situacemi.

- Nabídněte podpůrné aktivity. Týmové aktivity jsou dobrým způsobem, jak zlepšovat pracovní vztahy. Sponzorujte proto například firemní sportovní tým. Pomůže vám to nejen přispět k lepšímu zdraví zaměstnanců, ale také nenákladně propagovat vaši značku.

- Zaveďte masáže zad. Masáže na pracovištích jsou jednou z nejoblíbenějších a zároveň nejefektivnějších možností snižování stresu.

- Zaveďte hudbu na pracovišti. Hudba může výrazně snižovat stres. Používá se dokonce i v nemocnicích. Poraďte se se zaměstnanci a  vyberte si hudbu, která vám pomůže k většímu klidu.

- Zaveďte kurzy smíchu. Některé firmy volí nové kreativní metody snižování stresu, podpory morálky a produktivity na pracovištích. Jednou z nich jsou kurzy smíchu. Zaměstnanci se v nich učí smát se bez příčiny v duchu hesla, že smích je nejlepší lékař.

-kk-

Zdroj: News.com.au - australský zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje News.com.au