Špatný management vede zaměstnance k depresi

Manažerská selhání, zejména neschopnost podporovat zaměstnance, hrají klíčovou roli ve vzniku pracovního stresu a depresí. Studie více než 24 tisíc zaměstnanců v Kanadě zjistila, že pět procent v minulém roce trpělo depresí právě v důsledku těžkého stresu v práci. Studie vyšla v magazínu American Journal of Public Health.

Pro manažery je jednou z nejobtížnějších věcí zjistit, do jaké míry jsou zaměstnanci stresovaní z toho, co zažívají doma a co naopak v práci. Situaci stěžuje i to, že různí lidé reagují na stejné podněty různě. Důležité je ale vědět, že ať už stres zaměstnanců způsobuje cokoli, zaměstnavatelé by to neměli přehlížet, jestliže nechtějí čelit vážným důsledkům.

I když muži reagují na stres často jinak než ženy, pro obě pohlaví je společný negativní vliv chybějící podpory kolegů a zejména manažerů. Ten pak vede ke vzniku depresí. Autoři studie vyzývají zaměstnavatele k preventivním krokům, které vzniku depresí zamezí.

Zaměstnanci, kteří mají například v rámci svého zdravotního plánu přístup k sociálním pracovníkům se zaměřením na poskytování péče, vykazují větší pokroky v boji proti stresu a depresím. Produktivnější jsou ti, kterým se v práci dostává i běžné péče a zájmu a pracují týdně přesčas maximálně dvě hodiny.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues