Šťastné pondělí? Pravděpodobně ne

Cítíte-li se šťastnější v sobotu, než když vám v pondělí ráno zazvoní budík, nejste sami. Profesor psychologie z americké University of Rochester Richard Ryan nazývá tento jev „víkendovým efektem“. Lidé podle něj mají o víkendu nejen lepší náladu, ale také více energie a cítí méně bolesti. Je to proto, že o víkendu mají větší možnost volby nad tím, co budou dělat.

Možnost vybrat si, co, kdy a s kým budeme dělat, podporuje osobní pocit spokojenosti a výkonnosti, ale i sociální vztahy. Nabízí se proto myšlenka zavést větší míru autonomie i do pracovního týdne.

- Omezte svůj rozvrh. Příliš mnoho časově vymezených požadavků vede k pocitu zoufalosti a závislosti na vnějších silách. Snažte se proto každý den naplánovat určitý čas, kdy nebudete limitováni žádným rozvrhem.

- Vyzkoušejte něco nového. Jakmile se začneme cítit zahlcení pracovními či rodinnými povinnostmi, máme tendenci vzdávat se věcí, které jsme rádi dělali nebo se chtěli naučit. Obnovte proto svůj dřívější koníček nebo se začněte učit nové dovednosti. Vyberte si něco, co jste si vždy chtěli zkusit.

- Buďte spontánní. Každodenní rutina vyčerpává. Využijte proto spontánních možností k odreagování, které se vám nabízejí. Zajděte na kávu s přáteli, navštivte společenskou akci... překvapte sami sebe.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today