Stát chce nabídnout až 100% dotace na provoz firemních školek

Ilustrační snímek

Ministerstvo školství připravuje spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí novelizaci stávajících právních předpisů, která má umožnit firmám získání dotací ve výši až 100 % nákladů na provoz firemních školek. Platit by mohla od září letošního nebo od ledna příštího roku. Pro ČTK to uvedl mluvčí ministerstva školství Patrik Kubas.

Podmínkou žádosti o dotaci bude zapsání firemní školky v rejstříku škol a splnění všech podmínek, které musejí splňovat klasické mateřské školy, jako jsou například kvalifikované učitelky nebo dodržování hygienických předpisů. Ve školkách by firmy mohly nabízet péči i o děti mladší tří let. Odpočet nákladů na zřízení školky z daní zatím možný nebude, mohl by však být zaveden od července 2012.

V České republice má zatím firemní školku jen minimum podniků (např. Linet, ČVUT nebo Raiffeisenbank). Vzhledem k prudkému nárůstu populační křivky od roku 2003 však ministerstvo chce podporovat firemní školky jako alternativu k tradičním jeslím a mateřinkám, a umožnit tak rodičům snazší skloubení práce a rodiny.

-kk-

Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny