Také práce v kanceláři se podepisuje na zdraví

Zdravotní problémy se neobjevují jen u těžce pracujících lidí, ale také u těch, kteří celé dny sedí v kanceláři u počítače. Co je však oficiálně považováno za nemoc z povolání, stanoví nařízení vlády.

Seznam obsahuje především choroby vzniklé nepříznivým působením chemických, fyzikálních, biologických či jiných škodlivých vlivů nebo v důsledku vibrací, patří do něj i kožní nemoci nebo hluchota. Nemoci páteře způsobené právě prací u počítače se však většinou klasifikují jako onemocnění spojená s prací. U pracovníků v kanceláři a manažerů též roste výskyt psychických obtíží, které jsou způsobeny nadměrným stresem. Ani ony však do seznamu nemocí z povolání zatím nepatří.

Ten, komu je nemoc z povolání uznána, by měl od zaměstnavatele dostat náhradu za ztrátu výdělku, za bolest a ztížení společenského uplatnění a za náklady na léčbu. Náhradu za ztrátu výdělku nemocný dostává i po skončení neschopenky, pokud už nemůže pracovat. Pobírá ji až do 65 let nebo do přiznání starobního důchodu. Ostatní odškodnění je jednorázové.

-hp-

Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz