Únava? Už nikdy více

Miliony lidí si denně stěžují na únavu. Většina to připisuje přílišnému množství úkolů, na které není dostatek času. Skutečnou příčinou však bývají každodenní návyky – co jíme, jak spíme, jak se dokážeme emocionálně vyrovnat s problémy. Článek shrnuje několik doporučení, jak si uchovat více energie.

Více energie ze stravy

- Snídejte, i když necítíte hlad. Budete na tom lépe fyzicky i psychicky.

- Jezte každé tři až čtyři hodiny. Tři menší jídla a dvě svačiny denně udrží hladinu vašeho krevního cukru a energie stabilní po celý den.

- Dopřejte si více vlákniny. Doporučená denní dávka je 25 až 30 gramů.

- Podpořte svůj mozek omega-3 mastnými kyselinami. Najdete je v tučnějších rybách, vlašských ořeších nebo řepkovém oleji.

- Buďte hydratovaní. Vedle pití vody můžete také jíst potraviny, které přirozeně obsahují vodu, jako je jogurt, brokolice, mrkev, pomeranče nebo melouny. Měli byste chodit močit každé dvě až čtyři hodiny.

- Sledujte přísun kofeinu po poledni. 200 až 300 mg kofeinu (dva až tři šálky kávy) vám mohou dodat energii do další práce. Více kofeinu však způsobuje únavu a brání spánku.

Více energie pro ducha

- Když se cítíte vyčerpaní, omyjte si obličej vodou nebo si dejte sprchu. Voda obnovuje energii.

- Oblečte se tak, abyste podpořili své sebevědomí.

- Ventilujte své pocity. Jestliže trpíte strachem, úzkostí nebo stresem, popovídejte si o tom s blízkou osobou.

- Pusťte si hudbu. Poslech hudby je jednou z nejefektivnějších cest k vylepšení nálady, zmírnění tlaku a nabytí energie.

- Zbavte se nenávisti. Učte se empatii a odpouštění.

- Zhluboka dýchejte. Když jsme ve stresu, máme tendenci rychle a mělce dýchat pouze za použití hrudníku. Hluboké dýchání z břicha však dostává do plic a celého těla více posilujícího kyslíku.

- Ukliďte si své místo. Nepořádek dává pocit, že nemáme věci pod kontrolou.

- Udělejte něco dobrého. Dobrovolná práce posiluje spokojenost, sebedůvěru, pocit kontroly nad životem, fyzické zdraví i náladu.

Více energie z odpočinku

- Večer vypněte televizi a počítač. Vyvarujte se blikajícího světla, které vysílá mozku signál, že je ještě den. Musíte-li ještě tuto technologii využívat, vypněte ji nejpozději dvě hodiny před spaním.

- Schovejte budík. Sledování času, který máte na spaní, nepřispívá k dobrému spánku. Proto budík otočte čísly od sebe nebo jej postavte na zem.

- Máte-li domácího mazlíčka, připravte mu samostatné místo na spaní. Zvířata v noci chrápou, více se pohybují a také berou přikrývky a zabírají postele.

- Snižte teplotu. Pro dobrý spánek by v místnosti měla být taková teplota, abyste potřebovali slabou deku.

- Nepijte na noc alkohol. Dvě až tři hodiny před spaním byste neměli pít žádný alkohol. Ochromuje totiž nervový systém a po zpracování alkoholu se můžete vzbudit uprostřed noci a už neusnout.

- Cvičte. Aerobní cvičení pomáhá lépe usnout a spát. Vedle toho také dodává energii.

- Dodržujte pravidlo 15 minut. Když nemůžete usnout nebo se vzbudíte a do 15 minut neusnete, vstaňte a dělejte něco relaxačního, co vám pomůže vyčistit hlavu. Můžete si číst, plést nebo meditovat (ne sledovat televizi nebo surfovat po Internetu).

- Zapisujte si své obavy. Když budete znát své stresory, můžete lépe pracovat na tom, jak se jich zbavit.

-kk-
Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health