USA chystají databázi všech zaměstnanců

Americký Kongres se chystá zavést nové vládní databáze, které budou muset využívat všichni zaměstnavatelé, aby zjistili imigrační status svých dosavadních a budoucích zaměstnanců. Tzv. Employment Eligibility Verification System je součástí právě projednávaných změn imigračního zákona.

Všech nejméně 7 milionů zaměstnavatelů čeká práce se systémem, jejíž součástí bude i uchovávání imigračních záznamů o zaměstnancích po sedm let pro případnou kontrolu Ministerstva práce a Ministerstva pro vnitřní bezpečnost.

Zákon by se měl vztahovat i na rodiče, kteří si budou chtít najmout chůvu pro své děti. Návrh totiž definuje zaměstnavatele jako „jakoukoli osobu nebo entitu, která najímá, přijímá nebo odkazuje na zaměstnance ve Spojených státech“.

Příznivci nového imigračního zákona, včetně administrativy prezidenta Bushe, vidí smysl změn v boji proti podvodům. Chtějí zajistit, aby zaměstnanci byli plně způsobilí pro práci v USA. Údaje z roku 2005 hovoří o 7,2 milionech imigrantů, kteří v USA pracovali bez dokumentů.

Odpůrci naopak upozorňují na to, že tak masivní systém ověřování nemůže být bez chyby. Chyby pak mohou bezděčně zavřít dveře i Američanům, kteří mají na práci ve své zemi nárok.

-kk-
Zdroj: Employers Group - Portál pro řízení lidských zdrojů.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Employers Group