Usínáte v práci?

Zavírají se vám v práci oči únavou? Usínáte na poradách a spoléháte na automat s občerstvením, že vás nakopne k odpolední aktivitě? Rozhodně nejste sami. Nabitý rozvrh doma i v práci vede k vyčerpání. Článek proto přichází s několika radami, jak si udržet energii během pracovního dne.

- Začněte zdravou snídaní. Maminky mají pravdu, když nám říkají, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Studie potvrzují, že snídaně zlepšuje bdělost a koncentraci, pomáhá, abyste se cítili lépe psychicky i fyzicky. Snažte se jíst potraviny obsahující uhlohydráty pro energii a proteiny pro výdrž. Například celozrnné pečivo se sýrem nebo cereálie s jogurtem a ovocem, vejce apod.

- Stále neseďte. Neseďte celý den jen u svého stolu, i když v tom spočívá vaše pracovní náplň. Vstaňte a projděte se alespoň kolem. Promluvte přímo s kolegy místo toho, abyste posílali e-mail nebo telefonovali. Zajděte se společně napít k fontánce. I malý pohyb zlepšuje krevní oběh a posílá kyslík a důležité živiny do těla a mysli.

- Jezte lehký oběd. Nemusíte být odborníci na výživu, abyste věděli, že těžký oběd a následné zažívání vás na zbytek odpoledne spíše zpomalí. Raději proto rozdělte svůj příjem kalorií do více částí dne a k obědu si dejte něco lehčího, kombinaci různých skupin potravin a živin. Zkuste celozrnný sendvič s krůtím masem a kousek ovoce nebo salát s grilovaným kuřetem.

- Vynechejte sladké svačiny. Místo toho, abyste ve tři hodiny odpoledne spěchali k automatu pro čokoládovou tyčinku, si vybavte stůl potravinami, které vám dají dlouhodobější energii. Cukr vás povzbudí jen asi na půl hodiny. Vsaďte proto spíše na celozrnné sušenky nebo nízkotučný sýr, a získáte tak více uhlohydrátů a proteinů, které poskytnou energii na delší dobu.

- Dostatečně spěte. Tato rada zní jako samozřejmost, mnoho lidí má však se spánkem problémy, zejména s jeho nedostatkem. Spát byste měli sedm až deset hodin denně.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health